Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Μαύρες γάτες: Γιατί τις "τρέμουμε";


Το πιο έντονο σημείο πάνω στις μαύρες γάτες είναι σίγουρα τα μάτια. Καμία άλλη γάτα δεν έχει μάτια που μπορούν να σας υπνωτίσουν, να κάνουν την αναπνοή σας να κοπεί, να σας διαπεράσουν με το βλέμμα τους και στο τέλος μένοντας άναυδοι να αναρωτιέστε για το ποιος εξημέρωσε ποιον.
Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορα πράγματα για τις γάτες. Τους έχουν αποδοθεί πολλές φορές ακόμα και υπερφυσικές δυνατότητες, όπως το ότι βλέπουν την αύρα ενός ανθρώπου, το ότι μπορούν να δουν το φάντασμα ενός πεθαμένου, ή το ότι μπορούν να προβλέψουν ένα σεισμό ή μεγάλες καταστροφές.
Βέβαια βλέποντας όλα αυτά από μια άλλη όψη, με το γυαλιστερό τους τρίχωμα και τις αινιγματικές τους ιδιότητες, έχουν θεωρηθεί μυστήριες ή και ότι προκαλούν κακοτυχία. Ανάλογα με τις εποχές και τον εκάστοτε πολιτισμό, οι μαύρες γάτες είτε είναι κυνηγημένες και σκοτώνονται ή βασανίζονται, είτε δεν είναι επιθυμητές. Κι αυτό γιατί είναι σαν μινιατούρα ενός πάνθηρα, γιατί με τις κινήσεις τους φαίνεται ότι κινούνται ταχύτερα και ξεγλιστρούν στο σκοτάδι, ή γιατί το τρίχωμα τους, τους δίνει τη δυνατότητα σχεδόν να εξαφανίζονται στο σκοτάδι. Σε όλους σίγουρα θα έχει τύχει να δούμε κάτι να περνάει αστραπιαία από μπροστά και να μείνουμε με την απορία για το τι ήταν (ίσως ήταν μια μαύρη γάτα!)
Ό,τι και να ισχύει όμως από τα παραπάνω το θέμα είναι ότι οι μαύρες γάτες έχουν κάτι που "εξιτάρει" τη φαντασία των ανθρώπων.
Ο Debi Parsons - Drake μέλος οργάνωσης για την προστασία των ζώων, λέει ότι οι μαύρες γάτες είναι τα ζώα με τη λιγότερη ζήτηση, κι αυτό γιατί γύρω τους κινούνται διάφορες προληπτικές θεωρίες. Το περίεργο είναι ότι κάτι που θα απωθήσει κάποιον να αποκτήσει μια μαύρη γάτα, το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιον να θέλει μια μαύρη γάτα μανιωδώς. Δηλαδή για παράδειγμα ενώ κάποιον μπορεί να τον τρομάζουν το μαύρο χρώμα και το βαθύ, σταθερό βλέμμα, σε κάποιον άλλο αυτά λειτουργούν εντελώς αντίθετα και του αρέσουν.
Κακοτυχία
Ένας από τους πρώτους δεσμούς της μαύρης γάτας με την κακοτυχία έρχεται από την αρχαία Βαβυλώνα και την Εβραϊκή μυθολογία.
Επίσης σε πολλούς Ευρωπαϊκούς λαούς οι μαύρες γάτες θεωρείται ότι είναι κακοτυχία. Θρύλοι των Αγγλοσαξόνων και των Σκανδιναβών αναφέρουν ότι αν μαύρη γάτα διασχίσει το δρόμο τότε ο πιο ασφαλής δρόμος για τον περαστικό είναι να γυρίσει πίσω στο σπίτι του. Στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία λέγεται ότι αν μαύρη γάτα διασχίσει ένα φεγγαρόλουστο μονοπάτι, αυτό σημαίνει θάνατο από επιδημία. Επίσης λέγεται ότι οι μαύρες γάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη μορφή τους .
Μαύρες γάτες και μάγισσες
Οι "γάτες και οι γυναίκες" έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με πολλούς τρόπους. Η Freya, θεά του έρωτα και της γονιμότητας των Νορβηγών, εμφανίζεται σε αναπαραστάσεις πάνω σε άρμα που το τραβάνε 2 μαύρες γάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι οι γάτες κάλπαζαν, σαν δαιμονισμένα άλογα. Μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας στη Freya, οι γάτες μεταμορφώνονταν σε μάγισσες, οι οποίες βέβαια πολύ πιθανόν πριν απλά να ήταν μεταμφιεσμένες σε μαύρες γάτες.
Κατά το Μεσαίωνα οι μαύρες γάτες καίγονταν στην πυρά όπως και οι μάγισσες επειδή πίστευαν ότι είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Πολλές φορές μάλιστα καίγονταν στη φωτιά αφού πρώτα τις είχαν δέσει σε ένα ξύλο.


Καλοτυχία

Αν και όλοι σχεδόν οι λαοί κυνηγούν τις μαύρες γάτες και τις θεωρούν κάτι κακό, στη Βρετανία και την Αυστραλία, οι μαύρες γάτες σημαίνουν καλή τύχη. Κάποιοι αγρότες πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες μπορούν να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς, αν βέβαια ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδιακασία. Έπρεπε να αφήσει κάποιος τη γάτα ελεύθερη σε μια διασταύρωση πέντε δρόμων και μετά απλά να την ακολουθήσει.
Ο Βασιλιάς Κάρολος ο 1ος μάλιστα για να αποφύγει το φαινόμενο της κλοπής είχε βάλει άτομα να φρουρούν τη γάτα του.

Σήμερα


Εξαιτίας όλων αυτών των προλήψεων που υπάρχει κατά των μαύρων γατών, τα ιδρύματα που φυλάσσουν ζώα δεν δίνουν μαύρες γάτες για υιοθεσία την ημέρα των Ευχαριστιών για να αποφύγουν τις βιαιότητες κατά των ζώων. Παρόλα αυτά η Merritt Clifton, δημοσιογράφος, μετά από έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν για τις θυσίες είναι παραδόσεις και όχι πραγματικά γεγονότα. Η ίδια είπε ότι έψαχνε για 10 χρόνια αλλά δεν κατάφερε να βρει καμία απόδειξη.
Οι προλήψεις όσο κι αν θέλουμε να το αποφύγουμε έχουν περάσει στην εποχή μας. Αυτό μπορούμε να το δούμε ακόμη και στη μουσική, όπως για παράδειγμα το κλασσικό κομμάτι "Bad Luck Blackie" του Tex Avery, ή το "Black Cat" της Janet Jackson.

Οι μαύρες γάτες έχουν ένα μυστήριο και αγγίζουν τους πάντες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το μυστήριο αυτό όμως μάλλον θα παραμείνει ανεξιχνίαστο όπως γίνεται εδώ και αιώνες.

8 σχόλια:

Ντρουσίλα είπε...

Ελευθερία μου,

καλό είναι όταν κάνουμε αναδημοσιεύσεις, ν' αναφέρουμε την πηγή μας... ;)

Καλό σου βράδυ! :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΝΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΑΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ :))) ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

My little Prince ♕ Nikolas είπε...

εμένα μου αρέσουν πολύ οι μαύρες γατές. Η δικιά μου πάντως (αν επιζήσει γιατί την χτυπήσανε και της ρίξανε φόλα, την κάναμε ένεση και ο Θεός βοηθός) είναι ασπρόμαυρη....

Να διαβάσεις το βιβλίο- παραμύθι για μεγάλα παιδια του Ευγένιου Τριβιζά, η τελευταία μαύρη γάτα

Ελευθερία είπε...

Ντρουσίλα μου είναι ένα άρθρο που το είχα διαβάσει και κρατήσει χρόνια πολλά πριν και δεν θυμάμαι την πηγή..

Και κάτι άλλο..
Προσπαθώ να μπω στο μπλογκ σου εδώ και βδομάδες και δεν μου το βγάζει...
Και όταν μου το βγάζει κολλάει το πισί μου...

Ελευθερία είπε...

Σκρουτζάκο μου όντως..

Ανεξιχνίαστο θα μεινει!!!

Ελευθερία είπε...

My little prince Nikolas:

Την καημένη τη γατούλα...
Το βιβλίο το έχω διαβάσει και είναι απίστευτο....

Λατρευω Τριβιζά !!!..

Φιλια πολλά !!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Εμένα οι μαύρες γάτες είναι η... αδυναμία μου!!! Φάνηκε απ' την προηγούμενη ανάρτηση, σωστά???

Ωραίο άρθρο, να 'σαι καλά!!

Φιλιά!!!

Ελευθερία είπε...

Φυσικένια μου φάνηκε, φανηκε...

Είναι όμορφες οι άτιμες..!!!
Φιλιά !!!