Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Lomography

Πολλοί δεν ξέρουν τι είναι lomography μιας και το συγκεκριμένο κίνημα και χόμπι, θα το χαρακτήριζα, φωτογραφίας έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα όπου έχουν γίνει και πολλλοί διαγωνισμοί...

Τι είναι όμως lomography;

Στις αρχές του 1990, σπουδαστές στη Βιέννη ανακάλυψαν μια μικρή ρώσικη φωτογραφική μηχανή, την Automat Lomo Kompact, και άρχισαν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους.
Τo αποτέλεσμα ήταν μια πλημμύρα από αυθεντικές, ζωηρόχρωμες, τρελές και ιδιότροπες εικόνες ανθρώπων και στιγμιότυπων που δημιουργούσαν σιγά-σιγά ένα νέο κύμα έκφρασης και επικοινωνίας, όπως γράφει η Πολίνα Χριστοδήμου και η Χριστιάννα Τσάπη στο http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=1134 .

 «Δράσε γρήγορα, μην σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως πρός τον περίγυρο, παρατήρησέ τα όλα, απόλαυσε την επικοινωνία» είναι σήμερα η lomographic ιδέα, η οποία φαίνεται πως, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί το αναλογικό μέσα σε ένα φηφιακοκρατούμενο περιβάλλον, πολύ γρήγορα βρήκε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να την συμμεριστούν, να την υποστηρίξουν αλλά και να την μεταμορφώσουν σε πράξη. H Lomography ήρθε επίσημα στην Ελλάδα το 2007, από την εταιρεία Σκιαδόπουλος. Το 2008 δημιουργήθηκε το Greek Lomography Society, με στόχο να φέρει σε επαφή όλους τους λομογράφους της Ελλάδας. Τέσσερα χρόνια μετά, η κοινότητα Lomo στην Ελλάδα μετρά δεκάδες παρουσιάσεις, events, shows, φωτογραφικά γεγονότα, εκθέσεις, πάρτι, συνεργασίες με κινηματογραφικά projects και συμμετοχες σε προγράμματα τέχνης στο ενεργητικό της και, πάνω από όλα, χιλιάδες οπαδούς.

Denise

'' Το καλό με τη Lomo είναι ότι πρόκειται για κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι, ενώ το photoshop δεν ξέρουν όλοι να το χειριστούν. Φυσικά, υπάρχουν applications με άπειρες δυνατότητες, εμείς δεν εκβιάζουμε κανένα να ακολουθήσει το δικό μας τρόπο. Ωστόσο, δεν σου εγγυάται κανείς ότι, εσύ κι εγώ, τραβώντας με την ίδια μηχανή και υπό της ίδιες φωτιστικές- και όχι μόνο- συνθήκες, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί να βγάλουμε κάτι, μπορεί να μη βγάλουμε και τίποτα, είναι μια περιπέτεια όλο αυτό. Περιμένεις με αγωνία να δεις τι τράβηξες και ξαφνικά βλέπεις ότι είναι ατράβηχτο, κουνημένο, διπλοτράβηγμένο ή ότι έχει μπει πολύ φως. Αντίθετα, αν έχεις digital κάμερα, τραβάς και αμέσως βλέπεις το αποτέλεσμα. Εμάς μας ενδιαφέρει η διαδικασία που το αναλογικό σου προσφέρει, εμπεριέχει ένα ρομαντισμό. Σε κάποιους ταιριάζει, ενώ σε κάποιους άλλους όχι. Τραβάς σήμερα, την αφήνεις για τρεις μήνες κι όταν πας να εμφανίσεις δεν θυμάσαι καν τι είχες τραβήξει. Έχει τη γλύκα του αναλογικού. Σαφώς υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να το επισκιάσουν, όλα γίνονται πλέον πιο εύκολα και πιο γρήγορα, πάντα όμως το αναλογικό, το παλιό, θα προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, όπως και το χειροποίητο είναι διαφορετικό από το ετοιματζίδικο. Δεν θα πεις με την παρέα σου «πάμε να τραβήξουμε με instagram». Είναι θέμα προσέγγισης. Φυσικά υπάρχουν φορές που κι εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ψηφιακή κάμερα. ''

Χριστίνα Μαράτου


'' Οι περισσότερες lomo στοιχίζουν μέχρι 90 ευρώ. Κάθε μία κάνει κάτι διαφορετικό. Των 30 ευρώ, ας πούμε, έχει τέσσερις φακούς. Κάθε φορά που τραβάς, οι τέσσερεις φακοί ανοίγουν σε τέσσερις διαδοχικές λήψεις κι αν εσύ, για παράδειγμα, κάνεις από μία γκριμάτσα σε κάθε λήψη, θα έχεις στο τέλος τέσσερις διαφορετικές γκριμάτσες. Άλλες μπορεί να έχουν οχτώ φακούς ή εννέα φακούς. Υπάρχει άλλη που τραβάει μακρόστενα πανοραμικά και άλλη που λέγεται fisheye, ο φακός της, δηλαδή, βλέπει όπως το μάτι του ψαριού. Ένας επαγγελματίας φωτογράφος μπορεί να δώσει και 450 ευρώ για ένα φακό fisheye, ενώ μπορεί να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια Lomo των 40 ευρώ. Μπορείς να έχεις ασπρόμαυρο φιλμ, κίτρινο φιλμ, να τη βάλεις σε υποβρύχιο κουβούκλιο. Επομένως οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε μοντέλου. ''

Εγώ ξεχώρισα κάποιες μέσα από κάποια έρευνα που έκανα γιατί μου άρεσε η ιδέα και λέω να το ψάξω λίγο παραπάνω και να αποκτήσω κάποια. Το πιο γνωστό μοντέλο lomo είναι η diana.




 

 

 
Το ωραίο με τις lomo είναι ότι και βγάζουν εκπληκτικό και μοναδικό αποτέλεσμα αλλά θυμίζουν πολύ, retro φωτογραφικές. Από εμφάνιση βλέπετε σκίζουν πάντως... Καλή εβδομάδα παίδες!!

5 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Δεν το έχω παιδάκι μου..δεν το έχω το ταλέντο της φωτογραφίας..Το έχω πει ότι στο μάθημα αυτό στη σχολή το..έσκαγα!!!! Λοιπόν θαυμάζω όμως τα δικά σας έργα και τις φωτογραφικές με τα ένα σωρό προσόντα..

!sweety! είπε...

Τη φωτογραφία σαν χόμπι την αγαπώ και πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου διδυμάκι!
Για να αρχίσω να το ψάχνω εκτενέστερα το θέμα!

Σμουτς & καληνύχτα!

Ελευθερία είπε...

Αχτίδα μου δν πειράζει.. Ας μην το έχεις όπως λες.. Αρκεί η φωτογραφία να σε γοητεύει και να τη θαυμάζεις ... Αυτό αρκεί!!!

Φιλιά και πολλές καλημέρες!!

Ελευθερία είπε...

Διδυμάκι μου χαμένο η φωτογραφία για μένα είναι πάθος και φυσικά και σου αρέσει αφού το είπαμε είμαστε δίδυμες εμείς.. χαχα

Θα το ψάξω σήμερα σε 1 2 μαγαζιά στη Θεσ/κη και θα σε ενημερώσω.. Ιντερνετικώς μπορείς επίσης να το ψάξεις.. Εγώ το εξάντλησα ιντερνετικά.. Τα έψαξα όλα.. Ίδωμεν!!

Φιλιά κορίτσι και πολλές καλημέρες..

Ανώνυμος είπε...

Hi, i feel that i noticed you visited my site so i
got here to go back the choose?.I am attempting to in finding issues to enhance my website!
I suppose its adequate to use some of your ideas!
!
Feel free to surf my blog post rent apartments in santa monica